1907 – 1997

DELOVANJE PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA GODOVIČ OD LETA 1907 DO 1997

V bližnjih krajih so bila prostovoljna gasilska društva ustanovljena leta 1890 v Idriji, 1895 v Črnem Vrhu, v Spodnji Idriji in Hotedršici leta 1905 ter na Medvedjem Brdu leta 1906.

Po zgledu drugih krajev so 2. februarja leta 1907 v Godoviču ustanovili Gasilsko društvo Godovič. Med ustanovitelji so bili: Franc Gantar (Tomažin), Leskovec Valentin in Jernej Šemrov.

Po ustanovitvi društva so člani s prostovoljnimi prispevki in dohodki od veselic začeli nabavljati gasilsko orodje in opremo. Leta 1908 je društvo na kredit nabavilo ročno brizgalno. Poroka za kredit sta bila Franc Rupnik (st. Kamanik) in Janez Pišljar (Vehar). Kupili so tudi gasilske uniforme. Zadnji kredit je društvo zaradi vojne plačalo šele leta 1919.

Prvi večji požar so godoviški gasilci obvladali 1. oktobra 1908 v Črnem Vrhu, ko je pogorel ves zgornji del vasi. Hiše so bile takrat večinoma krite s slamo, zato je bil požar zelo silovit, gasilcem pa ga je kljub vsemu uspelo zajeziti in tako rešiti del vasi.

Sedemdnevni gasilski tabor pri Zagodu leta 1947.

V začetku petdesetih let je društvo nabavilo starejše vozilo znamke Ford z nosilnostjo 1,5 tone, prilagojeno za gasilske namene. To je bila velika pridobitev za društvo, saj so bili v Okrajni gasilski zvezi Idrija le trije gasilski avtomobili. Kot priznanje za izredno uspešno delovanje gasilcev je društvo leta 1953 dobilo motorno brizgalno Rakovica.

Proslava ob 50 – letnici PGD Godovič.
Govor ob praznovanju 50 – letnice PGD Godovič Franca Pišljarja.

1952 leta je PGD Godovič spadalo pod Goriško. 1955 leta pa so se PGD Črni Vrh, Idrija mesto, Idrija Rudnik, Spodnja Idrija, Plužnje, Ledine in seveda Godovič združila in ustanovila Občinsko gasilsko zvezo Idrija, kateri so se kasneje pridružila še društva s cerkljanskega konca.

1967 leta je občinska skupščina PGD Godovič odstopila staro stavbo, ki so jo s finančno pomočjo Občinske gasilske zveze, KZ Idrija, Avtoprevoza Idrija in Zidgrada, začeli preurejati za gasilske potrebe. Gasilci so opravili veliko prostovoljnih ur. Adaptacija doma je bila končana 1969; 17. avgusta istega leta pa je bila otvoritev doma ter proslava v okviru 100-letnice gasilstva na Slovenskem. Gasilsko društvo je od Občinske gasilske zveze prejelo prenovljen gasilski avto Fiat Zastava 615. Že teden dni po prejemu so gasilci avto uporabili pri gašenju na Tratah, kasneje pa še v Hotedršici.

V začetku sedemdesetih let se je društvo s Klubom mladih dogovorilo za dozidavo gasilskega doma. Dokončali so garaže in povečali dvorišče. Skoraj vsa dela so bila narejena s prostovoljnim delom gasilcev in krajanov, zbranih je bilo precej prostovoljnih prispevkov, nekateri so darovali tudi les.

Vzporedno z obnovo in dozidavo doma, pa je teklo tudi strokovno in tehnično usposabljanje članov, zato je operativno delo bolje potekalo.
22. maja 1976 je PGD Godovič gasilo požar v Logu pri Leskovcu. Na pomoč so priskočilili tudi gasilci GD Spodnja Idrija, vendar je kljub temu zgorelo stanovanjsko in gospodarsko poslopje.

Leta 1977 je društvo praznovalo 70-letnico. Praznovanje je potekalo s povorko predstavnikov gasilcev sosednjih društev in službenih vozil. Društvo je dobilo nov prapor, bogato okrašen z zlatimi in srebrnimi žebljički, ter prevzelo motorno brizgalno Rozenbauer.

Pri gašenju požarov so lahko intervenirali samo izprašani gasilci, zato je društvo v naslednjih letih večkrat organiziralo tečaje. V sodelovanju s Civilno zaščito in Krajevno skupnostjo so gasilci izvedli vajo »Nič nas ne sme presenetiti« (NNNP). Na vaji je bilo prikazano gašenje gospodarskega poslopja in stanovanjske hiše.

Leta 1981 so gasilci v uporabo prevzeli novo sodobno gasilsko kombinirano vozilo Zastava 640. Društvo se je aktivno udeleževalo vaj v sklopu OGZ Idrija in tekmovanj. Pomoč gasilcev je bila potrebna za prevoz vode v sušnem času.

Osemdeseta leta so bila najbolj ugodna glede financiranja gasilskih društev s strani države. Društvo je tega leta dobilo novo motorno črpalko-Hondo z močjo 1100 l/ min, obnovili pa so tudi večino gasilske opreme.

Preizkus nove motorne brizgalne ob 70 – letnici PGD Godovič.

V osnovni šoli je deloval gasilski krožek. V oktobru, mesecu požarne varnosti, so gasilci pripravili več dejavnosti za učence. Npr. prikazali so film o požarni varnosti; prikazali so, kako uporabljati osebno zaščitno opremo in opremo za zaščito dihal ter delovanje gasilskih aparatov in motorne črpalke. Skoraj vsako leto je bilo poskrbljeno za letovanje otrok v Karigadorju.

Mlajši pionirji, od sedmega do desetega leta, so se z mentorjem udeležili republiškega tekmovanja v Velenju in zasedli 13. mesto med 29 ekipami.
18. junija 1986 so se godoviški gasilci udeležili akcije na pogorišču v pri Kabilčarju v Predgrižah. Hud vihar je v avgustu istega leta poškodoval in odkril mnogo poslopij v Hotedršici, zato je bila pomoč prostovoljcev pri obnovi hiš in prekrivanju ostrešij izrednega pomena.

PGD Godovič je 1987 leta ob 80-letnici delovanja prevzelo v uporabo novo vozilo Minibus TAM. V ta namen je vsak član društva prispeval enodnevni zaslužek. Delalo se je na Slovenijalesu, TOZD Žaga Godovič, preostala sredstva pa sta prispevala občina in Kolektor.

Parada ob 70 – letnici PGD Godovič.
Paradi ob 80 – letnici PGD Godovič.

Gasilci so tekmovali tudi v smučanju, varovali so progo za Rally Saturnus. Svojo pomoč so leta 1990 nudili po novembrskem neurju, ko so pomagali pri odpravljanju posledic poplave in plazov.

Zadnje desetletje 20. stoletja je potekalo v znamenju velikih političnih in družbenih sprememb v Sloveniji. Zaradi vseh sprememb je Gasilska zveza Slovenije pripravila nov statut in nove dokumente. Prišlo je do sprememb pri organizaciji in delovanju društev na regionalnem in lokalnem nivoju. Junija 1993 so se predstavniki godoviških gasilcev udeležili prvega kongresa gasilcev v samostojni državi Sloveniji – 12. kongresa GZS v Slovenj Gradcu.

Leta 1993 je bil sprejet nov Zakon o gasilstvu in Zakon o varstvu pred požari ter nova pravila gasilske službe. Financiranje PGD s strani države je bilo kar nekaj časa moteno, saj je zagotovljeni denar služil zgolj za plačilo osnovnih stroškov in vzdrževanje osnovne opreme za gašenje.

29. decembra 1994 je zagorelo v farni cerkvi sv. Urbana. Ogenj so opazili verniki, ki so čakali na mašo. Poškodovana je bila 150 let stara stenska slika in del 200 let starega Marijinega oltarja, stekla na oknih in električna napeljava. Hitra intervencija gasilcev je preprečila še večjo škodo. Gasilci so pomagali tudi pri pospravljanju in čiščenju cerkve po požaru.

V letu 1996 so člani PGD sprejeli nov statut. Za praznovanje 90-letnice leta 1997 so kupili nov prapor, ki je okrašen s srebrnimi in zlatimi žebljički darovalcev. Obnovljeno je bilo gasilsko vozilo. Slikar Marko Jerman je upodobil zavetnika gasilcev sv. Florijana, ki krasi pročelje gasilskega doma. Gasilci so nabavili nekaj osebne opreme, paradnih uniform, delovnih čevljev, zaščitnih čelad in oblek ter opremo za gašenje požarov.

Biti gasilec, nositi poslanstvo humanosti in nesebične pomoči, je plemenito. Prvih devetdeset let delovanja PGD Godovič nosi pečat dejanj prostvoljcev več generacij Godoviških gasilcev, pečat plemenitosti.

(Besedilo je povzeto po viru Gasilstvo v Godoviču ob 90-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Godovič.)

Pripravila: Ivanka Erjavec

Vira:
• Gasilstvo v Godoviču ob 90-letnici Prostovoljnega gasilskega društva
Godovič. (1997). Gradivo zbrala in uredila Anita Jesenko, Darko Rudolf.
Natisnili v tiskarni ABC Merkur d. o. o. Idrija.
• Internet: http://www.gasilec.net/