1997 – 2007

DESETO DESETLETJE DELOVANJA (1997 DO 2007) PROSTOVOLJNEGA GASILSKEGA DRUŠTVA GODOVIČ

Leta 1997 smo obeležili 90-letnico gasilskega društva Godovič. Ob obletnici smo se v slavnostnih uniformah udeležili svete maše. Po končani maši smo se preselili pred gasilski dom, kjer je g. Vinko Kobal, takratni župnik, blagoslovil vitraž s podobo sv. Florjana na obnovljenem pročelju gasilskega doma. Blagoslovil je tudi obnovljeni gasilski vozili in novo pridobitev–visokotlačno črpalko s pripadajočimi cevmi. Sledila je podelitev priznanj zaslužnim članom PGD Godovič.

V popoldanskih urah se je slavje nadaljevalo s parado, kjer so sodelovala tudi sosednja gasilska društva. Razvili smo nov gasilski prapor, poveljnik pa je predal ključe orodnega vozila šoferju. Ob tej priložnosti smo se zahvalili vsem »botrom« in razobesili spominske trakove. Nekaterim članom so bila podeljena republiška odlikovanja, odlikovanja Občinske gasilske zveze, PGD Godovič pa je prejelo državno plamenico in priznanje občine Idrija.

Kasneje smo se preselili na parkirišče bivšega Avtoprevoza, kjer smo prikazali gašenje gorečega avtomobila z novo pridobitvijo-visokotlačno črpalko. Pod šotorom pa je v večernih urah sledila gasilska veselica, na kateri nas je do zgodnjih jutranjih ur zabaval Alfi Nipič.

Fotografije 90-letnice

Naši krajani so požarno dobro obveščeni. To nam pove podatek, da gasilcem v zadnjih letih ni bilo potrebno pogosto posredovati. Toda nesreča nikoli ne počiva.

Zaradi žleda je bila 6. in 7. januarja 1997 prekinjena dobava električne energije in vode. Godoviški gasilci smo s pomočjo gasilske tehnike omogočili, da je voda spet pritekla iz pip. Pozimi leta 1998 je zagorelo v hiši Gruden Franca Godovič 8. Po hitri akciji gasilcev je bil požar pogašen, žal pa je bil usoden za stanovalca. 25. marca 2000 je zagorelo pri bajerju. Pri gašenju je sodelovalo 39 gasilcev, ki so požar hitro zatrli. V tem obdobju je bilo še nekaj dimniških požarov, vendar brez večjih posledic. Pomoč so potrebovali tudi gasilci PGD Črni Vrh pri gašenju gospodarskega poslopja v Predgrižah pri Šemrl Valentinu. Godoviške gasilce pa so poklicali na pomoč tudi na Kras. V sušnih obdobjih smo nudili pomoč pri oskrbi z vodo, tam kjer so še brez vodovoda. Tornado, ki je junija 2005 pustošil po Idrijskem, je podrl tudi nekaj dreves na cesti Godovič–Idrija. Godoviški gasilci smo posredovali in cesto očistili, da je promet potekal nemoteno.

Od leta 2002 dalje zopet pobiramo članarino. S tem vsak gasilec izkaže pripadnost svojemu društvu. Če član 3 leta zapored ne poravna članarine, se smatra, da ne želi biti več član tega društva.

V letu 2002 je gasilsko društvo skupaj z OGZ Idrija izdelalo protipožarni načrt, ki je zajemal področje KS Godovič. Na ta načrt se je nanašala tudi kategorizacija društva. PGD Godovič je sodilo v 1. kategorijo in glede na to je društvu pripadala predpisana oprema. Od leta 2006 pa sodi društvo v 2. kategorijo. Pri vodenju društva in članstva smo v letu 2003 prešli na računalniški program GAS 2000, ki ga je izdala GZ Slovenije.

Gasilci pa ne gasimo samo požarov. Prisotni smo povsod, kjer nas potrebujejo. Vsako leto varujemo progo Maratona Franje (Godovič–Idrija). Letos nam je organizator tega tekmovanja v zahvalo za sodelovanje podelil priznanje. Varujemo tudi prizorišče dirke Rally Saturnus. Brez nas pa ne mine tudi nobena druga prireditev v vasi. Opazili ste nas lahko na otvoritvi kanalizacije, pri postavitvi temeljnega kamna za podružnično osnovno šolo ter na otvoritvi osnovne šole v Godoviču, pri novi maši in še marsikje. Udeležimo se tudi vseh pomembnih obletnic sosednjih prostovoljnih gasilskih društev. Bili smo na paradi ob 13. kongresu gasilcev v Sežani (31.05.1998) in tudi parada ob 130. letnici gasilstva na Slovenskem (27.06.1999) ni minila brez nas. Pionirji nas uspešno zastopajo na gasilskih tekmovanjih in kvizih. 

no mesto so zasedli na občinskem tekmovanju v Gornjih Jaznah, 10. oktobra 1998; leta 2001 pa so na občinskem tekmovanju na Vojskem zasedli prvo mesto, na regijskem tekmovanju v Vipavi pa odlično 8. mesto.

Ker je Sv. Florjan zavetnik vseh gasilcev, je upodobljen na marsikaterem pročelju gasilskega doma. Pri nas je upodobljen v obliki vitraža. Od leta 1999 dalje se na Florjanovo nedeljo v maju gasilci v svečanih oblekah zberemo in se s praporji udeležimo svete maše v čast zavetniku gasilcev.

Tehnologija napreduje vedno hitreje, vrednosti naprav v industriji so vsak dan večje, pojavljajo se nove vnetljive snovi, zato moramo vsemu temu slediti tudi gasilci in se v tej smeri izobraževati.

5. junija 1999 smo v sodelovanju z idrijskimi gasilci in Zdravstvenim domom Idrija izvedli vajo reševanja iz gorečega vozila v predoru na cesti Godovič-Črni Vrh. V letu 2000 je tečaj za gasilske podčasnike obiskovalo 5 naših članov. Udeležili smo se tudi tečaja uporabe dihalnih naprav na Igu.
3. marca 2002 smo izvedli vajo na dvorišču IMP Klima. Skupaj iz idrijskimi gasilci smo črpali razlito olje iz jaška, pogasili smo vnetljive snovi in preverili vodne vire. 7. aprila 2002 smo izvedli vajo »Možni vodni viri za zaselek Brda«. V Grapi smo izvedli verižno prečrpavanje vode z več črpalkami. Isto vajo smo opravili tudi pri prečrpavanju vode iz Bajerja v Šebalk. Letos (2007) tečaj za izprašane gasilce obiskuje 17 naših članov.

V letu 1998 smo delno prekrili streho ter popravili in prebarvali mize. Maja 2002 smo izvedli drenažo na južni strani gasilskega doma. Za ceno 740 000 tolarjev je delo opravil Zidgrad Idrija. Na predvečer svetega Miklavža 2002 sta bila dom in garaža prvič ogrevana s centralno kurjavo. Projekt je pripravila IMP Klima Godovič. Denar sta prispevali OGZ Idrija in Krajevna skupnost Godovič, IMP Klima pa je prispevala konvektorje v vrednosti cca. 400 000 tolarjev. Montažo je izvedelo podjetje SMOG – Rupnik Franc. Skupna vrednost opravljenega dela in materiala je znašala 2 467 074 tolarjev. Leta 2004 smo gasilci s prostovoljnim delom preuredili prostor za hranjenje delovnih oblek. Od leta 2006 lahko končno oblečemo »desetino« z modernimi negorljivimi oblekami. Maja 2007 so bila montirana nova garažna vrata, ki jih je izdelalo podjetje ROTOS iz Idrije. Montažo nam je podarilo podjetje Hidria Inženiring.

25. aprila 2007 smo se člani našega in sosednjih PGD (Hotedršica, Medvedje Brdo, Dole, Idrija, Črni Vrh in Col) zbrali pred inštitutom IMP Klima. Ivan Rupnik, direktor, nas je pozdravil in spregovoril o namenu druženja. Izrazil je željo po dobrem sodelovanju, saj le dobri sosed najhitreje nudi pomoč. Ob tej priložnosti so nam razkazali inštitut (Hidria Inštitut Klima) in predstavili načrte in vizijo razvoja IMP Klime.

Največji projekt v tem desetletju pa je bila nabava novega gasilskega vozila MB Atego 1328 AF 4×4, s cisterno CVC – 16/25. Staro vozilo ni več zmoglo strmih klancev v okolici Godoviča, zato je dozorel sklep, da se staro vozilo Zastava 640 proda in nabavi novo, ki bi bilo primerno današnjemu času. V ta namen je bil ustanovljen strokovni odbor. Ta naj bi našel najbolj ugodno ponudbo. Strokovni odbor je odločil, da je najprimernejši nakup novega vozila. Upravni odbor PGD Godovič je sprožil akcijo zbiranja sredstev. OGZ Idrija je na sestanku sprejela sklep, da bo nosila stroške nadgradnje gasilskega vozila, PGD Godovič pa se je obvezalo, da bo poskrbelo za finančna sredstva pri nakupu vozila. Po okoliških podjetjih so začeli iskati donatorje, prošnje pa so naslovili tudi na krajane. V letu 2005 smo razdelili gasilske koledarje in prošnje za prispevke. Odziv krajanov je bil izreden, saj smo tako zbrali 5 000 000 tolarjev, ostalo so prispevali donatorji.

premljeno vozilo je stalo 40 000 000 tolarjev. Društvo ga je prevzelo 15. septembra 2006, svečan prevzem pa je bil 16. junija, ob 100-letnici našega društva. Ob takratni delitvi gasilskih koledarjev se je predsednik PGD Gregor Rupnik zahvalil vsem darovalcem.

Pripravil: Jernej Rupnik

Viri:
• Zapisniki sej Upravnega in nadzornega odbora od leta 1996 do 2007.
• Zapisi Jerneja Rupnika o delovanju PGD Godovič od leta 1996 do 2003.